Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet zijn voor je kinderen.
Zelfzorg wordt gelukkig steeds meer gezien als een voorwaarde voor emotionele en mentale balans en voor een gezond lichaam. Toch zit er nog vaak een lading op, namelijk dat je egoistisch of narcistisch bent als je jezelf centraal stelt.
Zelfzorg hoog op je prioriteitenlijstje zetten is echter verre van narcistisch. Het is zelfs noodzakelijk voor het grotere geheel.
Natuurlijk is daarbij een groot verschil tussen goed luisteren naar wat jij nodig hebt en dat jezelf geven of koste wat het kost jouw wensen doordrammen ten koste van anderen.
Het verschil zit hem in dat wat jij nodig hebt om innerlijk in balans te zijn, zodat je veerkrachtig en positief in het leven staat, en wat jij denkt nodig te hebben buiten jezelf; denk hierbij aan geld, bezittingen, status, macht, etc.
In het eerste geval is het resultaat dat jij jezelf kunt zijn en dat jij de wereld kunt verlichten met jouw passie, jouw talenten, jouw liefde en aandacht. Dit staat haaks tegenover het resultaat van de tweede situatie waarbij jij uit verbinding met jezelf leeft (en tevens niet in verbinding met anderen) en externe factoren najaagt om een innerlijke leegte op te vullen die enkel gevuld kan worden met dat wat jij werkelijk nodig hebt: situatie 1 dus.
Jezelf centraal stellen is daarnaast ook vanuit jouw centrum de wereld inkijken.
Als jij jezelf centraal stelt en vanuit de verbinding met jezelf, met jouw behoeften, jouw grenzen, jouw kracht, de wereld en jouw plek erin bekijkt, kun je ook makkelijker meebewegen bij wat goed voor jou is, maar ook in wat goed voor de ander is.
Je kunt dit je voorstellen als een adelaar die hoog in de lucht vanuit een helicopterview naar de wereld kijkt. Hij zweeft in stilte, ziet het geheel en de kleine delen, hij ademt, hij is. Precies daar waar hij zijn moet, tot hij voelt dat de wind hem een andere richting geeft of een prooi hem in beweging brengt vanuit een innerlijke beweging.
Zelfzorg is nodig om in de groep jouw plek te vinden. Maar ook om jou op te kunnen nemen in de groep.
Als jij jezelf niet bent, je anders voordoet, over grenzen laat gaan, of juist heel sterk ervoor opkomt, als jij jezelf verwaarloosd of niet weet wie je bent of jezelf niet durft te uiten, dan heeft dat een wisselwerking op de groep.
Niet alleen omdat dit wordt gevoeld en dit dus spanning en wrijving veroorzaakt bij anderen en tussen jou en de ander, maar ook omdat als jij jezelf niet bent en niet jouw stukje van de schakel kunt of durft te zijn, dan is er een missing link in het geheel. En dan kan het geheel, de groep, niet profiteren van jouw licht, jouw liefde en jouw aanwezigheid.
Zelfzorg is dus essentieel voor een goede groepsynamiek.
Ken jezelf, weet wat je nodig hebt, wat je valkuilen zijn en hoe jij voor jezelf kunt zorgen, dan voorkomt dat conflicten en misverstanden, en tegelijkertijd geeft dat verdieping aan het groepsbewustzijn en de mogelijkheden van het geheel.
Zelfzorg en vooral zelfliefde is daarom noodzakelijk voor de wereld. Alleen als wij van binnen vol liefde kunnen zijn, kan de wereld dat ook zijn.
Dus het beste dat jij voor je kind kan doen is goed voor jezelf zorgen.
Wil jij vanuit zelfliefde je gezin ondersteunen?
Boek dan mijn Breakthrough sessie Je innerlijk kompas volgen van 2 dagdelen en ik geef jouw alle inzichten en tools om weer verbinding te maken met jouw innerlijk kompas.
Liefs,