Welke zaadjes plant jij in het brein van je kind?
Geen enkele ouder zal bewust zijn kind willen schaden of expres zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde willen ondermijnen. Maar de kracht van woorden is enorm en de invloed van jouw gedrag nog veel groter. Ben jij bewust van al die kleine zaadjes die jij in het brein van je kind plant, elke dag weer?
Het zit hem in kleine dingen
Het zijn vaak kleine zinnetjes, enkele woorden, waarmee je jouw kind een boodschap geeft die hem of haar kan ondersteunen of juist ondermijnen. Bijvoorbeeld de woorden: “Jij hebt ook altijd pech,” zijn misschien troostend bedoeld, maar bij herhaling kan je kind zich gaan identificeren met deze woorden. Dan gaat het er al vanuit dat hij of zij altijd pech heeft.
Of bijvoorbeeld: “Je kan dat niet want je bent er nog te klein voor.” Als dit maar vaak genoeg herhaald wordt gaat het kind én geloven dat het iets niet kan, én dat het geen zin heeft om het ook te proberen, want het is toch te klein. En misschien als het kind inderdaad iets klein is, gaat het ook nog een negatief zelfbeeld daardoor creëren, want het kan iets niet omdat het te klein is.
Welke excuses geef jij je kind?
Misschien lijkt dit ver gaan en zeg je inderdaad allemaal wel eens iets. Maar stel je voor dat het tegen jou gezegd wordt. Dat als iets tegenzit of niet lukt, een ander je wil troosten of aanmoedigen om er vooral niet mee te zitten door verschillende excuses aan te gaan dragen. Waardoor het dan blijkbaar ok is, minder erg, oid.
Stel je wilt heel graag een bepaalde opleiding doen, maar vindt dit reuze spannend. Wil jij dan dat iemand tegen je zegt: “Misschien kun je het beter niet doen, het is ook best spannend en heb je het nu echt nodig?” Of heb je liever dat iemand zegt: “Ik begrijp dat je het spannend vindt, maar ga er voor. Ik weet zeker dat je het kan.”
Of bijvoorbeeld als je niet wordt aangenomen voor een functie die je graag wil, wil je dan liever dat iemand zegt: “Jij hebt ook altijd pech,” of voelen de woorden “Jammer hoor, maar er komt dan vast iets veel mooiers op je pad, dat ben je waard,” veel beter aan?
Wat laat jouw gedrag daarnaast nog zien?
Het zijn ook niet alleen woorden, maar ook jouw gedrag dat dit kan ondersteunen. Als jouw kind iets niet wil doen, omdat het bang is, wat doe jij dan? Help je je kind doorzetten, omdat je weet dat hij of zij het leuk vindt, of dat het goed voor hem of haar is? Of denk je bij de eerste weerstand "laat maar, het is ook niet belangrijk"?
Of stel dat je iets vraagt aan je kind en het luistert niet, vraag je het nogmaals, en nogmaals zonder enige reactie te verwachten, en denk je dan zelf ach laat maar, het is toch niet zo belangrijk? Of stel je grenzen en zorg je dat je contact maakt, zodat je kind wel luistert? Het maakt het verschil tussen elkaar respecteren en in vrijheid samen zijn, of dwars over elkaars grenzen heen lopen en je kinderen leren dat zij ten alle tijden zelf bepalen wat ze willen doen zonder rekening te houden met anderen.
Jouw woorden en gedrag beïnvloeden het zelfbeeld van je kind
En nogmaals, misschien lijkt dit heel overdreven, maar het zijn al die kleine dingen, je woorden en het gedrag dat jij dagelijks herhaald waarmee jij zaadjes plant in het onderbewustzijn van je kind. En door die herhaling zullen ze uitgroeien en niet alleen zijn of haar zelfbeeld, maar ook zijn/haar visie op relaties en op de wereld bepalen.
En ook al zijn je intenties goed en vol liefde, het effect is waarschijnlijk niet wat jij ermee wilt bereiken. Dus op het moment dat jouw kind bepaald gedrag vertoont, kijk dan eens in de spiegel naar welk gedrag en welke woorden jij gebruikt om jouw kind op zijn of haar pad te ondersteunen. En wie weet kun je daardoor ook je eigen belemmerende overtuigingen en gedachten loslaten. Want heel vaak zegt dit ook iets over jou, over hoe jij jezelf ziet en in de wereld staat.
Kun je dit nog veranderen?
Natuurlijk is het nooit te laat. Elke dag heb jij de keuze door woorden en gedrag het zelfbeeld van je kind te beinvloeden. Zodra je weet welke verkeerde zaadjes je hebt geplant, kun je weer mooiere liefdevolle zaadjes gaan planten. En een prachtige manier daarvoor is door helende verhalen die direct binnen komen in je rechterhersenhelft en daardoor al die (negatieve) stemmetjes in je linker hersenhelft buiten spel zetten.
Door symboliek en metaforen kun je de oude zaadjes verwijderen en nieuwe vruchtbare zaadjes planten. En door de kracht van het systeem van helende verhalen en de herhaling ervan zullen zij binnen no time tot een prachtig magisch bos uitgroeien in het brein van je kind. En door het zelf leren schrijven ervan heel je niet alleen je kind, maar ook direct jezelf.