Wat is nodig voor je gevoel van veiligheid.
Het belangrijkste in relaties, zeker in de relatie ouder-kind, maar ook in onze relaties met vrienden, partners, familieleden en ook met onze collega's, is dat je je veilig moet kunnen voelen om jezelf te zijn, jezelf te uiten en grenzen aan te geven. Daardoor kun je jezelf in vrijheid ontwikkelen. Door die veilige omgeving weet je dat er no matter what wederzijds respect is, vertrouwen, ruimte en begrip, zodat je kunt ontspannen, je jezelf niet anders hoeft voor te doen en niet op je tenen hoeft te lopen, bang dat iemand je (weer) afwijst, kwaad doet, onderuit haalt, etc.
Er zijn vele manieren waarop deze veiligheid kan worden aangetast.
Bijvoorbeeld door roddelen, achterklap, maar ook door iemand te negeren, te domineren, door onduidelijkheid en wispelturigheid, door ontrouw of door continu aan en afstoten.
Echter de grootste boosdoener als het gaat om het kapotmaken van deze veilige haven is boosheid die niets met de persoon zelf te maken heeft, maar wel als een vuurpijl op diegene wordt afgeschoten, puur om te kwetsen en pijn te doen.
Boosheid speelt een belangrijke rol in het veilig voelen.
Boosheid is een normale emotie, die als je een veilige relatie hebt kan worden geuit, besproken en vergeven. Boosheid is een innerlijke kracht waarmee grenzen worden aangegeven, waarmee je voor jezelf opkomt, maar ook bergen kunt verzetten. Boosheid is aldus een belangrijk element in het je veilig voelen.
Omgekeerde boosheid zoals ik het noem is echter een boosheid die voortkomt uit een innerlijke onbalans.
Het komt voort uit een frustratie met jezelf, met een situatie, vaak gekoppeld aan een oude pijn, een trauma of een laag gevoel van eigenwaarde. Waarbij die pijn en de frustraties er gewoon uitknallen bij de minste aanleiding en er geen enkel bewustzijn is over dat de pijn eigenlijk door iets interns wordt veroorzaakt. Vaak gaat dit gepaard met de meest gemene opmerkingen oplopend tot geestelijke mishandeling, soms ook met fysiek geweld.
Dit is het meest schadelijke voor alle relaties.
Want de ander begrijpt niet waar dit vandaan komt, is zich vaak van geen kwaad bewust en al zou er wel iets zijn voorgevallen, dan begrijpt diegene niet waarom de reactie zo explosief, intens en disproportioneel is. Met als gevolg dat de ander schrikt, in zichzelf keert, denkt dat het aan hem ligt en een muur om zich heen bouwt, dan wel zich juist met hand en tand gaat verdedigen.
De gevolgen voor het gevoel van veiligheid zijn groot.
Vooral omdat dit gevoel dusdanig is aangetast en het vertrouwen compleet weg is. Wat rest is een gapende wond aan beide kanten. De weg terug is evenwel niet onmogelijk en vraagt van beide kanten een grote inzet. De een in het naar binnen keren en de eigen pijn onder ogen zien, de ander in het vergeven van de ander en in het weer durven openen van zijn hart.
Ontdek de waarde van boosheid in jezelf en je relaties.
Het is belangrijk om je kinderen te leren met boosheid om te gaan, maar zeker ook om te leren voelen wanneer iets echt door een ander komt, dan wel wanneer er innerlijk een onbalans zit.
Maar ook voor jezelf is boosheid een mooie leerschool. Want niet alleen uiten wij het veel te weinig en ontploft de bom dan ineens, ook zeggen die ontploffingen veel over jezelf en kun je als je ze naar binnen volgt veel oude pijn helen en dichter bij jezelf komen.
Liefs,