Hoe lang zit jij al in de vlucht of vechthouding?
En wat is het effect daarvan op je leven? Als ik terug kijk op mijn leven, dan besef ik me steeds meer dat ik al van jongs af aan in een vlucht of vecht houding zat. Ik was alert, altijd op mijn hoede, en zelf als er iets leuks stond te gebeuren beschermde ik me toch voor de zekerheid met een muurtje om mijn hart heen. Vele malen was dit ook nodig, maar mogelijk trok ik door mijn houding en de energie die ik uitstraalde dat ook aan. Daarnaast zorgde het er ook voor dat ik heel veel geluksgevoelens heb gemist. Want als je je hart niet opent wordt aan de ene kant de pijn en het verdriet wel minder, maar aan de andere kant zul je ook veel minder liefde en blijdschap ervaren.
De continue spanning in je geest, zorgt ook voor een spanning in je lijf.
Spanning is zeker als er gevaar dreigt functioneel. Je krult je als het ware iets meer op. Je schouders gaan naar voren staan, je borstkas sluit zich iets meer om je hart te beschermen. Je spant je spieren en staat paraat om te vechten. Je maakt letterlijk en figuurlijk een oprollende sluitende beweging naar binnen toe en sluit je af van de wereld en hebt zo je belangrijkste delen beschermd. Maar als er geen gevaar dreigt en je toch gespannen blijft, dan kan je lichaam nog wel eens in de war raken en moeite hebben met ontspannen, en dat heeft weer een wisselwerking. Want een gespannen lijf wekt weer spanning op in je geest.
Mijn leven is nu totaal anders, mijn hart is ook veel meer open. Maar ik merk echter dat ik nog steeds moeite heb met ontspannen, met me overgeven aan het moment en genieten van alle mooie dingen van het leven. Zelfs nu het goed gaat en ik me geen zorgen meer hoef te maken, ben ik nog steeds geneigd om in het oude patroon van mezelf oprollen en afsluiten te vervallen.
Van spanning naar ontspanning
De gezonde spanning waar men over spreekt, waarbij je je verheugd en ergens naar uitkijkt, die heb ik ook, maar die uit zich niet zoals het zou moeten. Normaal gesproken open je juist je open hart, als je ergens zin in hebt of van geniet, zodat je dat wat er gebeurt ook in alle vrijheid kan ontvangen en alle geneugten ervan in je kan opnemen. Dit is een uitrollende openende beweging. Je opent je borstkas, ademt letterlijk en figuurlijk diep in en verwelkomt dat wat er is. Mijn systeem kent dit echter niet en is dus geneigd om bij spanning, wat voor spanning dan ook, zich op te rollen en te sluiten.
Ik herkende dit laatst bij mijn oudste zoontje. Hij heeft in zijn eerste levensjaren behoorlijk wat meegemaakt, met de nodige spanningen, nare ervaringen en ziekenhuisopnames aan toe omdat hij letterlijk en figuurlijk geen lucht meer kreeg. Gelukkig is nu eindelijk de rust wedergekeerd en ik zie hem steeds meer in balans komen. We doen daar ook behoorlijk veel voor. Toch valt me op dat op momenten dat hij iets spannend vindt, ook als hij het positief spannend vindt, dat zijn lichaam nog steeds snel in de stress schiet. Zelfs als hij de slappe lach krijgt eindigt dit nog steeds in een soort astma aanval. Een ritje in de achtbaan vindt hij fantastisch, maar de spanning in zijn lijf kan hij niet goed verwerken en zorgt er desondanks de pret voor dat hij gaat hoesten en huilen.
Van oprollen naar ontrollen
Als je lange tijd stress en spanning hebt gehad, veel in angst en onzekerheid hebt geleefd en al die jaren jezelf heb (moeten) beschermen door je op te rollen als overlevingsmechanisme, dan is het gewoonweg lastig om weer je ontspanning te vinden en op juiste wijze om te gaan met spannende momenten. Vaak ook omdat dit onbewust gebeurd of omdat je gewoonweg niet durft te ontspannen, bang dat er weer iets gebeurd.
Ik schreef laatst over de Koru, de Maori naam voor een jong zilver varenblad, de meest iconische inheemse plant van Nieuw-Zeeland. Deze plant symboliseert nieuw leven, (persoonlijke) groei, kracht en harmonie. Omdat hij zich ontrolt, waarbij de spiraalvorm de terugkeer naar de oorsprong suggereert. En het is deze ontrollende beweging die je ook in de yoga terug ziet. Bijvoorbeeld bij de zonnegroet waarbij je je ruggenwervels uitrolt en je borstkas opent waardoor je hart vrijer komt terwijl je omhoog naar de zon kijkt. Het is deze ontrollende beweging die je kan helpen op momenten dat je lijf nog in de war is, en je automatisch opspant terwijl de positieve spanning juist helemaal in je opgenomen mag worden, zodat je ook van dat wat erna komt optimaal kan genieten.
De kracht van yoga
Ik leer mijn zoontje deze zonnegroet en soms andere simpele yogahoudingen om hem het verschil te leren tussen de verschillende soorten spanningen en hoe dit te herkennen in zijn lijf en het te kanaliseren. Zoals de bange muis die diep weg kruipt of het gordeldier dat zich bij gevaar oprolt, waarmee ik hem meer leer over wat angst met je lijf doet. Maar we doen ook de vlinder na die zich ontpopt en het konijn dat nieuwsgierig uit haar holletje komt en omhoog de wijde wereld inkijkt, zodat hij kan voelen wat deze ontrollende beweging met zijn lichaam en geest doet. En ondanks dat we dit al tijden samen doen, besef ik nu pas de kracht ervan.
Wil je meer ontspannen en meer genieten van het leven, laat je lichaam dan een ontrollende beweging eigen maken.
Visualiseer hem, oefen hem en gebruik het als je terugvalt in oude patronen waarbij de spanning je teveel wordt. En leer dit je kind ook, want het is een heel natuurlijke manier om negatieve spanning te laten afvloeien en om te buigen naar een ontspannen lichaam en geest. En zo met de school weer voor de deur een prachtige manier om je kind te ondersteunen.
Samen met Eveline Zuiderwijk van Gaya Kinderyoga heb ik een prachtige helende yogareis gemaakt:
5 helende verhalen en 5 yoga video's inclusief yogakaarten helpen jouw en je kind naar meer ontspanning en lichaamsbewustzijn.
Voor € 27,00 kun je deze volledig online training aanschaffen en samen met je kind op jouw moment op een mooie helende yogareis gaan. Je blijft continu toegang houden tot deze training, inclusief eventuele updates en extra's.
Liefs,