Hoe het begon

Het was een verhaal dat bij mij het verschil maakte. Nu wil ik met verhalen het verschil maken voor anderen.

Ik kan zeggen dat mijn verhaal begon toen ik met mijn oudste zoon tegen bepaalde dingen aanliep. Hij was bang, had veel stress gehad, was onzeker, had weinig zelfvertrouwen, had veel last van allergieën en zat gewoon niet lekker in zijn vel.

Om hem te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en om hem gebeurtenissen en zichzelf beter te leren begrijpen ben ik verhalen gaan verzinnen met hem in de hoofdrol. Hij was de dappere ridder, de stoere soldaat of de lieve prins. Hele magische werelden verzonnen we samen, inclusief echte schattenjachten en symbolische producten die de boodschap die ik hem mee wilde geven nog duidelijker maakten.

Het werkte. Hij viel niet alleen met een glimlach op zijn gezicht in slaap, maar hij sliep ook rustiger. Hij werd vrolijker, zelfverzekerder, kreeg zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hij ging zijn eigen fantasie ontdekken en gebruiken en hij ging dromen en nadenken over hoe hij zijn dromen kon realiseren

Mensen die hem een tijd niet hadden gezien, waren echt verbaasd. Wat was er met hem gebeurd? Wat was hij veranderd! In plaats van met een frons op zijn voorhoofd en onzekerheid in zijn ogen en gedrag, kijkt hij nu open en vol vertrouwen de wereld in. Hij leeft vanuit zijn hart. We zijn er nog niet, er moet nog steeds veel helen, maar we hebben er vertrouwen in.

Verder terug

Daar is het echter niet begonnen, ik schreef al verhalen en gedichten toen ik klein was. In eerste instantie om mijn fantasie de vrije loop te laten, later om mijn emoties te uiten en mijzelf beter uit te drukken, en soms ook om een ander iets uit te leggen. Het was mijn manier van praten. Mijn manier van dromen, van dingen verwerken en een plek geven.

Op een gegeven moment ben ik verhalen vertellen gaan gebruiken om de harde wereld te ontvluchten, om mijzelf in een andere wereld te laten verdwijnen. Door mijn ervaringen, al op jonge leeftijd, met onzekerheid, dominantie, voor mijn gevoel altijd ruziënde ouders, het nooit weten waar ik aan toe was, mijn eigen gevoeligheid, en het overlijden van mijn opa, die mijn held was en mij als enige op een voetstuk plaatste, ging ik me terugtrekken. De muur om me heen werd groter.

Daarna volgde misbruik door een ex-vriend ,de scheiding van mijn ouders en vele andere momenten waarop ik nog meer ging twijfelen aan mezelf, aan mijn waarde, zelfs aan mijn bestaansrecht. Ik miste de liefde en heb er hopeloos naar gezocht. Ik heb mezelf erin verloren in alle aspecten van mijn zijn, gezocht naar bevestiging, en elke teleurstelling daarin moeten verwerken. Ik heb een burn-out gehad en enkele destructieve relaties, en later ook nog de misdiagnose van vervroegde overgang. Ik was gewoon gebroken. Althans, dat dacht ik.

Mijn weg terug

De muur die ik had opgebouwd zorgde dat niets meer stroomde. Maar ik ben altijd positief en strijdlustig gebleven, want ik wist: het moet en kan anders. Ik bleef hoe dan ook mijn eigen wijsheid volgen. En op het moment dat ik niet meer kon, brak niet ik, maar de muur.

Dat was het moment waarop ik weer ben gaan schrijven. Ik schreef als jurist wel stukken, maar niet vanuit mijn hart. En door dit weer te gaan doen, door mijn verhaal te delen vanuit mijn hart, heelde ik mezelf. Ik kreeg vertrouwen, hoop, en voelde weer liefde. En langzaam brokkelde de muur weer af.

Mijn kracht, mijn passie

Ik besef nu dat mijn kracht verhalen schrijven is, magische verhalen naar innerlijke schatten. Verhalen die inzichten geven, dromen laten (her)leven en vertrouwen geven in de liefde en kracht van jezelf en het leven.

Het is nu tijd om mijn verhalen te gaan delen als ondersteuning in opvoeden en opgroeien van kinderen. Het zijn dan ook mijn ervaringen, mijn passie voor schrijven en mijn liefdevolle visie op bewust opvoeden en opgroeien die je terugvindt in mijn magische verhalen, waarin de liefde voor het kind voelbaar is.

Wil jij meer verbinding met je kind, meer liefde en rust in je gezin en een vrolijk, ontspannen kind vol zelfvertrouwen en eigenwaarde? Meld je dan nu aan voor de unieke online training Magische Ontdekkingsreizen naar Innerlijke Schatten.