Ik werd vandaag gegrepen door het verhaal over goud. Of beter gezegd de eeuwige zoektocht naar goud en het zien van goud als het laatste redmiddel, dan wel de enige waardevaste investering.

Ik twijfelde ook of ik in goud moest investeren, tot ik besefte dat mijn boeken mijn goud zijn. Niet eens vanwege inkomsten, wel vanwege de waardevolle boodschap erin voor anderen. Als alles weg zou vallen, zou dat helpen met het opbouwen van de nieuwe wereld.

Al enige tijd voelde ik dat ik niet in goud, maar in anderen hun dromen wilde investeren. En vandaag wist ik dit zeker. Dat is de weg vooruit. Ik neem je graag mee in mijn ontdekkingsreis naar het verhaal van het goud.

‘Als je geld op de bank hebt staan, haal het eraf en investeer in goud.’

Ik hoor en lees dit regelmatig. Uit een vrees voor de ineenstorting van de economie en faillissementen van de banken, wordt er steeds meer spaargeld van de bank gehaald. Begonnen als betere investering toen de banken geen rente over spaartegoeden meer gaven en met het vooruitzicht van hogere belastingtarieven over vermogen, was deze tendens al een tijdje ingezet. Nu de inflatie alsmaar toeneemt, lijkt de vrije val onvermijdelijk en wordt spaargeld getransformeerd in goud, zilver, duurzame producten, investeringen in steen en voorraad.

Met name het investeren in goud intrigeert mij. Zeker als je herkomst van goud als betaalmiddel bestudeert.

Een snelle blik op de geschiedenis leert ons namelijk dat het gebruik van goud al uit de 26ste eeuw voor Christus stamt. In Egyptische hiërogliefen wordt goud als betaalmiddel aangegeven. Het edelmetaal ontstaat uit (vloeibaar) magma. Vandaar dat goud veelal wordt gevonden op plaatsen waar vulkanen waren. Pas vele eeuwen later, zo rond 1848 ontstond de echte goudkoorts toen Amerikanen klompjes goud vonden in rivieren. De zoektocht naar goud heeft daarna velen waanzinnig gemaakt, vetes ontketend, volkeren uit elkaar gedreven en zelfs strijd om landsgrenzen veroorzaakt.

In al die tijd is er volgens bepaalde bronnen ongeveer 170.000 tot 180.000 ton goud opgegraven. Zou je dit samensmelten tot een blok dan heb je slechts één kubus van minder dan 21 x 21 x 21 meter. Dus om de omvang van een groot pand vechten we elkaar al jaren de tent uit. En enkel omdat goud ooit werd erkend als meest liquide en universele goed om vermogen in op te slaan. Dus wilden mensen dit edelmetaal bezitten als spaarvermogen.

Tot op de dag van vandaag kun je met goud betalen, sparen en pronken.

Behalve het goud dat werd gevonden in Noord-Amerika, in diverse Zuid-Amerikaanse landen, Australië, Rusland, China, Indonesië en Afrika zit goud echter ook in ons lichaam. Nu zullen velen zeggen, ja dat is slechts 0,2 milligram bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 70 kilogram. Toch is het is interessant om te kijken naar waarom dit zo weinig is en we wel spreken van ‘een hart van goud’, en ‘iemand is zijn gewicht in goud waard’ en in spirituele kringen over de ‘gouden energie van de ziel.’

Dit begint wat mij betreft bij de verschillende uitdrukking over goud in het dagelijks leven. Denk aan het gebruik van de uitdrukking dat iets vloeibaar goud is. Dit kan verwijzen naar: iets dat op vloeibaar goud lijkt, een kostbare vloeistof, een kostbare alcoholische drank, dan wel vloeiende woorden of muziek, iets kostbaars dat aangenaam is voor de zintuigen. De overeenkomst is dus dat het kostbaar is.

In dat verlengde is er de uitdrukking: het is niet alles goud dat er blinkt. Wat niet anders betekent dat de schijn kan bedriegen. Ook al is iets mooi voor het oog, dat wil niet zeggen dat het innerlijk ook deugt. Het doet me denken aan de mythe van koning Midas, die wenste dat alles dat hij ooit zou aanraken zou veranderen in goud. Zijn wens ging in vervulling, maar hij kwam van een koude kermis thuis, toen ook zijn eten en drinken in goud verandert.

De moraal van het verhaal is dat goud niet gelukkig maakt.

Het lijkt slechts een verhaal, toch houdt deze mythe nog steeds de gemoederen bezig, want hoe kwam hij dan aan al dat goud? Men verwacht dat opgravingen eerdaags meer inzicht hierin zullen geven. De verwachting is dat het vooral met een scheikundig proces te maken heeft. Wat weer leidt weer naar de alchemie, waarbij alchemisten trachten lood naar goud om te zetten. Het werd ook wel de ‘koninklijke kunst, genoemd. Met name omdat het door en voor koningen werd beoefend en terugvoert tot 27 eeuwen voor Christus.

Alchemie werd overal anders beoefend en had een ander doel. De een zocht naar de steen der wijzen, de ander naar medicinaal goud of naar het eeuwige leven. Wat ze echter allemaal gemeen hadden was dat ze streefden naar de transformatie van hun ziel als voorwaarde voor het creëren van goud. Vertellingen luiden dat alchemisten hun ziel tot spiritueel goud wilden omsmeden om gelijk aan God te worden en zo medeschepper.

Alchemie was dus een holistisch proces van innerlijk en uiterlijke transformatie.

Men ontdekte dat met gebruik van nucleaire fysica het scheikundig element Bismut kon worden omgezet in goud. Echter voor dit proces had men enorm veel energie nodig. De meest gangbare theorie is momenteel dat goud ontstaat bij kernfusiereactie in het binnenste van sterren. Op het moment dat die ster aan het einde van zijn levensduur is, koelt die enorm af, waardoor de druk in de kern toeneemt. Het goud op aarde is volgens deze theorie afkomstig uit de ruimte. En alleen middels het creëren van een groot krachtveld kan goud worden gemaakt. Wil je goud maken dan heb je kernfusie of kernspiltsingsreacties nodig.

Het doet me enerzijds denken aan atoombommen met alle gevaren van dien, dan wel aan de oerknal. De vonk. De Bronenergie. De creator van het leven. Oftewel onze galactische Zon. De overeenkomsten in bovenstaand liggen wat mij betreft dan ook in de begrippen: koning, kostbaar, alchemie, krachtveld, proces en creator. Laten nu ook deze begrippen terugkomen in de bijbel als het gaat om het gouden pad van onze ziel. De weg naar geestelijke verlichting waarbij we een worden met de energie van God en toetreden tot zijn koninkrijk.

‘God ziet goud in jou.’

Met deze zin wordt verwezen naar onze ziel. Kostbaar is in deze context niet duur, maar waardevast tot in de eeuwigheid. Onze ziel verliest nooit zijn waarde. Net als ons licht nooit zijn kracht verliest. We denken dat misschien wel, zijn het gaan geloven en hebben ons licht gedimd. Maar nadat men lange tijd tot in het waanzinnige heeft gezocht naar en gestreden om goud in de externe wereld, komt men er nu steeds meer achter dat het ware goud in onszelf zit en tevoorschijn komt na het echte alchemistische proces.

Het lood waarnaar men verwijst moet je dan ook niet letterlijk op vatten, het is het lood van ons ego. Het donker in ons. De zwaarte. Of ook wel onze schaduwkant genoemd. Niet voor niets zegt men met lood in de schoenen lopen. Dan leidt het ego ons met angst, schuld, schaamte of boetedoening, in plaats van onze ziel met licht, liefde en bewustzijn. Er wordt in deze context in de bijbel ook gesproken over gelouterd goud. Goud ontstaat volgens de alchemisten uit andere metalen door deze te laten rijpen. De alchemie heeft als doel dit louteringsproces te versnellen. Zoals lood dus ‘gezuiverd’ wordt, zo kan ook onze ziel gezuiverd worden tot goud.

‘Zuiver als goud zul je zijn.’

De boodschap van de ware transformatie is duidelijk. We hoeven niet meer extern te zoeken naar goud en mogen in plaats daarvan onze geest en ziel bevrijden om ons ware licht, ook wel het innerlijk kind genoemd, te laten stralen. Eenmaal ver-licht van onze negatieve gedachtegang en vrij van angsten, levend vanuit onvoorwaardelijke liefde zijn wij gelijk aan de Bron. Vandaar dat men het ook wel het gouden licht van de zon noemt, en niet enkel vanwege de kleur.

Waar eeuwen werd gedacht en ons misschien ook wel bewust werd wijsgemaakt dat het alchemistisch proces van goud maken ingewikkeld is en slechts toekomt aan ‘koningen’, is niets minder waar. Het is slechts één keuze die je hoeft te maken. Het vraag is wie wil je zijn? Kies je voor liefde en licht, dan leidt de weg van vergiffenis en dankbaarheid je via de bevrijding van je angsten en het helen van je ziel met zelfliefde, naar het ware goud. Waardoor onbegrensde mogelijkheden zich zullen aandienen en alles misschien niet letterlijk, maar wel figuurlijk goud wordt dat je aanraakt.

Materie volgt bewustzijn.

Op het moment dat jij straalt als de zon, als jij goud bent, dan zal jouw licht weer schijnen op anderen. Zodat ook zij deze keuze kunnen maken. Samen kleuren we de wereld goud en creëren we zo de nieuwe samenleving. Ik droomde als kind al van een gouden licht dat als een vloedgolf over de wereld stroomde. Deze tijd is nu aangebroken. Ik geloof daarom ook oprecht dat het nu de tijd is om in goud te investeren. In jezelf. In elkaar. In elkaars talenten, passies, dromen, in elkaars verhalen, in elkaars heling en in elkaars geluk.

Laten we het goud smeden in onszelf, want ware alchemisten zijn meesters in de liefde.

 

Liefs, Eveline