Wat doe jij als je kind faalangst heeft?
Nu de cito toesten op steeds jongere leeftijd worden afgenomen en een veel centralere rol spelen in het schoolsysteem, merk ik dat datgene waar ik en mijn vrienden op de middelbare school en de universiteit tegenaan liepen, nu al gaat spelen bij kinderen vanaf 5 jaar: faalangst, jezelf vergelijken met anderen, moeten en geconfronteerd worden met je eigen onzekerheden en (gebrek aan) zelfvertrouwen.
En wat als het schoolsysteem hem daarbij niet helpt?
Het huidige schoolsysteem faalt. Dat weten de meesten al langer. Het is teveel op ratio gericht en laat weinig ruimte over voor de creativiteit, eigenheid en (onzichtbare) talenten van onze kinderen. In plaats van spelenderwijs zichzelf en de wereld ontdekken, moeten ze stilzitten en vooral dat leren wat wij als maatschappij belangrijk vinden.
Mijn zoontje heeft daar last van. En gelukkig heeft hij een hele fijne juf die hem zoveel mogelijk laat bewegen, die hem de vrijheid geeft om zichzelf te zijn, die mij aanraadt hem thuis te houden als hij wat overprikkeld raakt en het teveel wordt. En ik probeer hem thuis zoveel mogelijk wel te laten ontdekken en doen wat hij wil. Zo blijft zijn innerlijk vuur branden en dat helpt hem om in balans te blijven.
De oplossing is niet extra oefenen, maar wat wel?
En toch waren de cito-toesten nog wel een ding. Hij was daar erg onzeker over, had geen zelfvertrouwen en zei zelf al: "ik kan het toch niet." Mede dankzij een juf op zijn oude school was deze overtuiging er flink ingehamerd. Na overleg met zijn nieuwe juf kregen we extra werk werk voor thuis. Na overleg met mijn zoontje hebben we besloten dit te proberen. Hij had ook de hoop dat dit hem zou helpen.
Dat deed het ook. Het lezen en rekenen ging iets beter. Maar zijn faalangst bleef. En ook al had hij geen enkele reden daarvoor en maakte hij de toetsen prima, toch voelde het niet goed. HIj bleef zichzelf naar beneden praten en ging huilend naar school en kwam huilend thuis. Anderen waren beter, hij kon het toch niet, etc.
De kracht van de gedachte werkt wel
Ik begreep dat meer oefenen en betere resultaten niet perse inhouden dat hij zich goed gaat voelen over zichzelf. Ik herinnerde me mijn studie tijd. Ik ging nooit naar college, maar kwam wel altijd opdagen op de tentamens. Mijn vrienden vroegen dan vol ongeloof: "Wat kom jij doen?" Waarom ik antwoordde: "Nou tentamen doen." Zij vroegen dan standaard: "Ga je het halen dan?" En ik antwoorde altijd: "Natuurlijk." En dat deed ik ook. Altijd.
In die tijd las ik het boek De kracht in jezelf van Dr. Joseph Murphy en dat was een echte eye-opener. Ik heb het ook menig vriend aangeraden. Ook mijn zus liep al een tijdje vast met tentamens, maar na het lezen van dat boek haalde ze de ene 8 na de andere.
Maar hoe leer je dat een kind?
Ik dacht weer aan dat boek toen ik mijn zoontje hoorde praten. En toen wist ik dat het niet ging om meer oefenen, maar om meer zelfvertrouwen. Hij moest weer gaan geloven in zichzelf. En aangezien ik honderd keer tegen hem kon zeggen dat hij niet onzeker hoefde te zijn en het echt wel kon, maar dit geen enkel resultaat had, schreef ik er een helend verhaal voor.
En zo kwamen we bij de ultieme test: de aanloop naar de cito-toetsen. In deze periode kwamen we ook in contact met Energetix magneetsieraden die hem meer hielpen bij aarden en ontprikkelen, en lazen we het verhaal herhaaldelijk voor. Op een gegeven moment maakten we hem steeds meer eigen en pasten we hem aan aan mijn zoontje zijn wensen en gedachten van die dag.
Schrijf je eigen helend verhaal voor je kind en boost zijn zelfvertrouwen
En het werkte! Want hij ging zich identificeren met de hoofdpersoon en zich steeds zelfverzekerder voelen. Hij sliep beter, was niet meer bezig met vergelijken en besefte dat hij uniek is en alles op zijn eigen wijze doet.
De vorige cito-toesten zijn daardoor heel rustig voorbij gegaan. En nu met de volgende serie toetsen voor de deur zei hij toen ik hem vroeg: 'Wil je nog wat oefenen of kan je het al?' de onsterfelijke woorden: "Natuurlijk kan ik dat."
Het maakt een wereld van verschil hoe je kind zich voelt over zichzelf
Dat wil misschien nog steeds niet zeggen dat je zoon of dochter de hoogste score haalt. Maar wat is belangrijker? Dat je kind netjes conform de eisen van de maatschappij en binnen de schoolkaders presteert? Of dat je kind gewoon zijn best doet, er geen stress van krijgt en zich goed voelt over zichzelf?
Ik kies voor het laatste!
Wil jij je kind helpen om ontspannen door de cito-periode heen te gaan? Kijk dan op mijn speciale actie voor het helend verhaal De kleine fee
en/of neem een kijkje in mijn energetix webshop.
Liefs,