De kracht van woorden
Ik heb een grote passie voor taal. Niet zozeer gelinkt aan punten, komma's en correctie grammatica, maar vooral de passie voor de kracht van woorden. Ik ben me al jaren aan het verdiepen in communicatietechnieken zoals NLP, maar ook in bijvoorbeeld de kracht van affirmaties, afstemmingen en gesproken meditaties. Goed toegepast beloven ze een groots effect op het zelfbeeld, de eigenwaarde en het zelfvertrouwen. En daarmee onlosmakelijk verbonden het geluksgevoel. Toch zag ik om me heen dat het gewenste effect vaak uitbleef en gebruikers na talloze pogingen toch het inzetten van deze methoden staakten.
Het effect komt van het woord dat je gebruikt of juist weglaat.
Ook bij mij bleef het wringen. Ik voelde me enorm aangetrokken tot al die boeken over de kracht van affirmaties, de kracht van je gedachten en over hoe je door de juiste woorden te gebruiken meer zelfliefde kon ervaren. Het is echter pas sinds ik op dagelijkse basis werk met het systeem van (helende) verhalen dat ik weet waardoor sommige woorden enorm krachtig kunnen zijn, maar weinig effect hebben en waarom andere woorden met minder kracht een enorm verschil kunnen maken.
Positief geformuleerde zinnen komen beter aan en met negatieve formuleringen haal je jezelf, maar ook de ander onderuit. Ondanks dat de boodschap misschien goed bedoel is hebben woorden zoals 'niet' toch een negatieve lading. In de visie van NLP wordt er ook vanuit gegaan dat het woordje niet in een zin niet door onze hersenen wordt opgepikt. Daarom steekt je kind toch over als je niet oversteken roept en stopt het wel als je stop of wacht hier zegt.
Het grootste verschil zit hem in het verhaal dat geraakt wordt.
Er is dan ook nog een ander belangrijk punt als het gaat om de kracht die woorden kunnen hebben voor je persoonlijke ontwikkeling. En dat is de beweging die woorden intern teweegbrengen. Want je kunt nog zoveel zeggen, als het niet resoneert met de verhalen aan levenservaringen in jou dan gaan de woorden letterlijk en figuurlijk het ene oor in en het andere oor uit. Als ouder heb je vast wel eens je kind verweten oostindisch doof te zijn, omdat hij enkel hoort wat hij wil horen. In feite zijn we dat echter allemaal.
Het is daarom dat we het ene verhaal dat iemand je vertelt wel onthouden en het andere ons enorm verveelt en we eigenlijk al bij de laatste zin het eerste deel vergeten zijn. Dit is omdat je verhalen je werkelijkheid bepalen en vooral hoe jij die werkelijkheid ziet. Waarbij een verhaal niets anders is dan een ervaring of gebeurtenis die jij hebt ingekleurd met emoties, gedachten, inzichten en levenslessen. Maar dat is dan ook precies wat het is: jouw interpretatie. Die dus niet perse waar hoeft te zijn. Maar die wel bepaalt wat jij aantrekt en vooral met wie jij resoneert.
Door beweging krijgen woorden de kracht van een verhaal.
Het is pas als deze verhalen worden geraakt dat er ook een verandering in je bewustzijn kan komen. Simpelweg omdat onze hersenen zo werken. Een verhaal komt binnen in je rechter hersenhelft en zet je linker hersenhelft buiten spel. Je rechter hersenhelft gaat direct patroonvergelijkend aan de slag en herkent zo dus in nieuwe situaties oude ervaringen. Het grijpt dan terug op daaraan gekoppelde patronen in gedrag en emoties, gevoelens en gedachten en zal als er geen beter alternatief wordt aangedragen dus ook op dezelfde wijze als in het verleden gaan reageren.
Verandering komt als je bewustzijn groeit.
In het geval jouw ervaringen positief zijn en jouw ondersteunen dan zullen de verhalen van anderen waarmee je resoneert de door jou gekozen interpretatie bekrachtigen. Zijn er echter ervaringen geweest die jou zijn gaan ondermijnen doordat het te pijnlijk was, je jouw hart erdoor gesloten hebt en je het weg hebt gestopt in je onderbewustzijn, dan zullen de verhalen die daarmee resoneren je oude pijn versterken en mogelijk zul je dus ook in oud gedrag vervallen.
Wordt er echter in de verhalen van anderen een andere interpretatie en dus oplossing gegeven voor een soortgelijke situatie, dan zal jou rechter hersenhelft deze oplossing kunnen gaan zien als een goed alternatief. Door deze nieuwe invulling kun je licht laten schijnen op dat stukje onbewustzijn en pijn dat er zat en kan je oude niet ondersteunende verhaal worden geheeld. Waardoor je dus ook daadwerkelijk het anders gaat doen en ervaren. Want met deze nieuwe interpretatie vallen ook oude stemmetjes en overtuigingen weg.
Persoonlijk groei is mogelijk als er ruimte is.
De paradox is dat er intern beweging mogelijk is door woorden die je verhalen raken en tegelijkertijd ontstaat pas een blijvende verandering door woorden die zelf die beweging aangeven. Want als woorden je mee kunnen nemen op een bewustzijnsreis dan ontstaat er pas de ruimte in jouw bewustzijn om te veranderen en ook de bereidheid daartoe.
Als je bijvoorbeeld dagelijks tegen jezelf zegt: 'Ik hou van je', maar jouw oude verhaal heeft hiermee een nare ervaring. Dan zal dit juist tegen gaan werken en zal het je op een gegeven moment zelfs tegen gaan staan. Terwijl als je zegt: 'Ik ben lief voor mezelf' dan heeft dit zinnetje niet alleen een veel zachtere boodschap aan je. Het verwacht niet dat je direct 180 graden draait. Maar tegelijkertijd geeft het een beweging aan en laat het ruimte voor groei. Zo kun je op een veel effectievere manier in verbinding komen met jezelf en met de oude verhalen die nog geheeld mogen worden.
Dit is dan ook de reden dat de kracht van helende verhalen enorm is als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling. Omdat ieder goed gekozen woord je meeneemt op een bewustzijnsreis en je daardoor steeds iets meer licht kunt laten schijnen op al die donkere delen in je onderbewustzijn, zodat al jouw verhalen je gaan ondersteunen en je vanuit de zachte liefdevolle verbinding van je hart, krachtige stappen kunt zetten naar geluk. En dat werkt soms vele malen effectiever dan ineens in het diepe te springen.
Wil je meer weten over de kracht van het werken met het systeem van (helende) verhalen?
Kijk dan eens naar mijn offline driemaandentraining of ontdek de InnerTreasure Online Magische Wereld.
Liefs,